Bild
;
Tema: livsmiljöer Tema: klimat

Värmetåliga alger ger hopp för korallreven

Genom att ta fram värmetoleranta alger kan man göra koraller mer tåliga mot klimatuppvärmning. Forskning från Australien ger visst hopp för världens hotade korallrev.

Korallblekning är en sjukdom som slår hårt mot världens korallrev. Orsaken är ökad temperatur i havet till följd av klimatförändringarna och senast förra månaden kom larmrapporter om ännu en massiv episod av korallblekning i Stora barriärrevet utanför Australien.

Nu har forskare från Australien kommit på en metod som skulle kunna rädda drabbade korallrev. De har undersökt om man kan få de encelliga alger som lever inuti koraller att stå ut med varmare vatten. Algerna ger näring till korallerna och det är när dessa alger dör som korallblekning uppstår. Korallerna svälter helt enkelt ihjäl.

Processen forskarna använt kallas assisterad evolution. Genom att odla kloner av algerna i temperaturer på gränsen till vad de klarar av, kunde man efter 120 generationer se att de blivit betydligt mer toleranta mot värmeböljor än de som förökat sig i normala temperaturer.
Forskarna kunde också visa att koraller klarar av att ta upp de värmetåliga algerna och dessa koraller blir förhållandevis motståndskraftiga mot blekning. Man hoppas nu att dessa rön kan vara till nytta i de försök som pågår att återskapa korallrev i drabbade områden.

MER LÄSNING