Bild
;
Tema: livsmiljöer Tema: biologisk mångfald Tema: miljöövervakning

Stora förluster av ålgräs i Västerhavet

Sedan 1980-talet har ålgräset minskat eller försvunnit från många områden i Västerhavet. En ny studie visar att ålgräsängarnas utbredning har krympt med 45 procent i de undersökta områdena.

I studien har forskare från Göteborgs universitet, bland annat med hjälp av drönare, inventerat utbredningen av ålgräsängar i 224 vikområden i Västra Götalands län och i Kungsbackafjorden. Resultaten har sedan kunnat jämförts med data från inventeringar på 1980-talet samt 2000-talet.

– Under 1980-talet genomförde många kommuner noggranna inventeringar av vegetationen på grunda mjukbottnar i området. Detta utgör ett unikt material i Sverige som möjliggör en historisk jämförelse av ålgräsets utbredning säger Per-Olav Moksnes, professor i marin ekologi och förvaltning vid Göteborgs universitet, som lett studien.

I alla undersökta kustvattentyper översteg förlusterna 20 procent, både beträffande 2000-talet och 2020-talet. Värst drabbade är de norra och södra delarna av Bohuslän, samt i Kungsbackafjorden. Största förlusterna har skett i de grundaste delarna av ängarna (0-3 meters djup) i medelskyddade vikområden. Det finns dock ljusglimtar.

– De största förlusterna har skett mellan 1980-talet och 2000-talet. Därefter har situationen stabiliserats och utbredningen av ålgräs har börjat öka i de flesta områden, även om det är långt kvar till 1980-talets utbredning. I området runt Hakefjorden och Sälfjorden i södra Bohuslän samt vid Sydkoster har dock omfattande förluster fortsatt efter 2000-talet, säger Per Moksnes.

Studien har gjorts på uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten.

MER LÄSNING