”Snorande” maneter får havet att brännas
Att vissa maneter har trådar som bränns visste du säkert. Men det finns också maneter som kan brännas på distans. Ett forskarteam har avslöjat manetarten cassiopea xamachanas hemliga vapen - den utsöndrar ett slem som gör att själva vattnet kliar och sticks.
Manetarten cassiopea xamachana lever i de varma delarna av västra Atlanten, i Karibiska havet och Mexikanska golfen. På engelska heter den upside-down jellyfish, eftersom den inte riktigt ser ut som andra maneter. Den ligger på rygg havsbotttnen med sina armar vända uppåt. Och ovanför dem kan vattnet ibland alltså brännas.
En studie som publicerats i Nature visar att maneten utsöndrar ett slem som innehåller mikroskopiska strukturer som kallas ”cassiosomer”. Cassiosomerna fungerar enligt forskarna som miniatyrgranater och innehåller mängder av små, giftiga harpuner. Cassiosomerna kan snurra fram i vattnen i upp till tio dagar, döda små bytesdjur och bränna en människa som råkar simma förbi.
I svenska vatten finns förstås inte manetarten Cassiopea xamachana. De manetarter som man bör undvika närkontakt med i Sverige är kompassmanet samt röd och blå brännmanet. I deras bränntrådar finns nässelceller fyllda med gift som sprutas in huden om man råkar nudda trådarna.
-
Nyhetskällor
-
-
-
-
-
Artkunskap!
-
-
-