WWF ger makrill och norsk vårlekande sill rött ljus
I WWF Fiskguiden flyttas nu all makrill och norsk vårlekande sill till rött ljus, vilket betyder att WWF rekommenderar att man låter bli att köpa dem.
Anledningen till det är flera år av överfiske på grund av att de fiskande länderna inte kunnat komma överens om hur kvoterna ska fördelas.
– Vi ser nu återigen att det fiske som bedrivs inte är hållbart. Och tyvärr är både makrillen och den norska vårlekande sillen utsatta för alltför hårt fisketryck. Nu hamnar dessa på samma lista av överexploaterade arter som bland annat torsken och strömmingen i Östersjön, säger Inger Melander, havs- och fiskeexpert på Världsnaturfonden WWF.
WWF rekommenderar att istället för makrill till exempel använda taggmakrill (Trachurus trachurus), som fångas i Nordostatlanten och ligger på grönt ljus i Fiskguiden. När det gäller sill är sillen runt Island och i nordvästra Atlanten utanför Kanada bra alternativ enligt Fiskuguiden.
– Vi måste tänka på att fisk inte bara är mat, utan har en nyckelroll i haven. Under ytan hittar vi ett invecklat nätverk där varje art och livsmiljö har sin unika roll och funktion som tillsammans bevarar balansen. Vi äger inte fiskarna i haven, men kan däremot nyttja dem. Men då måste vi göra det på ett ansvarsfullt, respektfullt och hållbart sätt, säger Inger Melander.
I Fiskguiden bedömer WWF de vildfångade arterna efter tre kriterier: hur bestånden mår, om kontrollen och förvaltningen är effektiv, samt fiskets påverkan på ekosystemet där bland annat fiskeredskapen och bifångstmängder räknas in. För odlade arter granskas även var fodret kommer ifrån, nyttjande av naturresurser och miljöpåverkan från odlingen, djurvälfärd, liksom anställdas sociala och etiska rättigheter.
-
Nyhetskällor
-
-
-
-
-