Bild
;
Tema: klimat

Varmare vatten förändrar abborrars liv – och gener

Abborrar som lever i ett varmare ekosystem blir könsmogna tidigare och ändrar sina matvanor. Det visar en ny avhandling där abborrar utanför Forsmarks kärnkraftverk studerats.

I Biotestsjön vid Forsmark, som värms av kylvatten från kärnkraftverket, har abborrar i över 40 år levt i högre temperaturer än normalt. Där har de utvecklats annorlunda jämfört med fiskar från ett naturligt ekosystem. De blir könsmogna tidigare, vid mindre kroppsstorlek, vilket tros vara en evolutionär anpassning till värmen. En mindre kropp sparar energi och gör att fisken snabbare kan börja reproducera sig – en fördel i en instabil miljö.

- Min forskning visar vikten av att ta hänsyn till evolutionära processer tillsammans med ekologiska faktorer när man utvärderar effekterna av klimatförändringarna. Jag har inte bara studerat effekterna av temperaturhöjningen i sig, utan, ännu viktigare, effekterna av att ett ekosystem värms upp, säger Jingyao Niu, doktorand vid Sveriges lantbruksuniversitet, som skrivit avhandlingen.

I avhandlingen jämförs DNA från abborrar i det uppvärmda vattnet med dem från ett närliggande icke-uppvärmt ekosystem, vilket visar på genetiska förändringar hos fiskarna. Experiment med abborrlarver visade dessutom att larver från det uppvärmda vattnet ändrat sitt sätt att söka föda. De åt färre men större djurplankton – ett tecken på att även beteendet kan påverkas.

- Det här är viktigt eftersom det visar hur effekter av klimatförändringar på en trofisk nivå i ekosystemet kan ge kaskadeffekter ner till en annan nivå genom interaktioner mellan arter, säger Jingyao Niu.

MER LÄSNING