Vatten är liv

I denna avhandling undersöker Rasmus Rodineliussen relationen mellan människor, avfall, föroreningar och marint liv. Studien fokuserar på Östersjön och Mälaren, med Stockholm som länk mellan dem, och utforskar hur människors handlingar haft förödande effekter på det marina livet, och fortsätter så än idag.

Den marina världen undersöks med ett etnografiskt perspektiv. Rasmus tar hjälp av både havsforskare och skräpdykare eftersom de på olika sätt undersöker mänsklig påverkan på vattenmiljön och försöker hitta lösningar för att behandla vatten annorlunda i framtiden.

Forskarna följs på expeditioner till sjöss och till laboratorierna för att förstå mer om deras metoder och relationer till undervattensvärldarna. Tillsammans med skräpdykare dyker vi ner i det mörka grumliga vattnet runt Stockholm – och upplever hur det är att röra sig under vattnet, bland vasst och giftigt avfall, med dålig sikt.

Arbetet med att skapa en medveten och omtänksam relation mellan människor och vattenmiljö är av central betydelse för både forskare och dykare. Därför är en av huvuddelarna i denna avhandling att analysera hur denna relation kan skapas: via sociala medier, bilder, installationer eller på annat sätt.

För som dykarna säger: Vatten är liv. Gör det viktigt!