Svensk segeldrönare spanar efter fisk i Kanada
I somras gjorde forskare från SLU vetenskapliga undersökningar av de tidigare ganska okända fiskbestånden i norra Hudson Bay. Resultaten ska sedan jämföras med Östersjöns fiskbestånd.
De stora havsfågelkolonierna i norra Hudson Bay avslöjar att det finns gott om fisk under vattenytan. Men trots det är relativt lite känt om de här arktiska ekosystemen.
- Havsisen täcker norra Hudson Bay 9 till 10 månader om året, vilket gör det svårt att genomföra undersökningar, säger SLU-forskaren Jonas Hentati Sundberg. Inget yrkesfiske sker heller här, dels på grund av isförhållande men också på grund av det stora avståndet till hamnar och annan infrastruktur.
Svenska forskare har under de senaste åren utvecklat teknik för att med en fjärrstyrd segelbåt genomföra storskalig datainsamling om marina ekosystem.
- Kring Östersjöns största havsfågelkoloni, Stora Karlsö utanför Gotland, har en drönare kört runt de senaste fem säsongerna och gett oss en detaljerad bild av mängden fisk, dess rörelser och beteende. Nu var det alltså dags att testa tekniken i ett betydligt mer avlägset och svårstuderat ekosystem, berättar Jonas Hentati Sundberg
Jämförelsen mellan Östersjön och Hudson Bay är extra intressant eftersom det finns liknande fågelarter, men medan Östersjön är kraftigt påverkat av människan genom bland annat storskaligt fiske är den mänskliga påverkan på Hudson Bay än så länge betydligt mindre omfattande.
-
Nyhetskällor
-
-
-
-