Bild
Bild: Peter van der Sluijs (CC BY-SA 3.0)
;
Tema: biologisk mångfald Tema: miljöövervakning

Svartmunnad smörbult möblerar om i Östersjön

Den invasiva fisken svartmunnad smörbult sprider sig snabbt och håller på att förändra Östersjöns kustekosystem. En ny studie från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) visar hur denna art påverkar fiskbestånden, där vissa arter gynnas medan andra minskar i antal.

Forskarna har analyserat 20 års fiskövervakningsdata från fyra svenska kustområden och funnit att rovfiskar som abborre, gös, torsk och gädda ökar där smörbulten har etablerat sig. Detta beror troligen på att dessa fiskar nu har en ny, lättfångad bytesfisk. Samtidigt tycks andra arter, som sik och skrubbskädda, missgynnas då de konkurrerar om samma föda och livsmiljöer som smörbulten.

Smörbulten kommer ursprungligen från Svarta havet och Kaspiska havet. Sedan den först observerades i Östersjön 1990 har den snabbt spridit sig och finns nu längs större delen av Sveriges kust.

- Att den svartmunnade smörbulten varit så framgångsrik beror på att den är både anpassningsbar och tålig. Den äter nästan vad som helst, förökar sig snabbt och klarar både söt-, brack- och saltvatten – till och med vid extrema temperaturer och syrehalter där många andra fiskar skulle duka under, säger Rahmat Naddafi, forskare vid institutionen för akvatiska resurser vid SLU, och huvudförfattare till studien

Studien betonar vikten av att anpassa förvaltningen av Östersjöns ekosystem för att hantera de förändringar som smörbulten medför. Även om det inte går att utrota smörbulten pekar forskarna på att starka rovfiskbestånd kan hjälpa till att hålla spridningen i schack. Genom att skydda och gynna rovfiskar som gädda, abborre och torsk kan man minska risken för att smörbulten får fritt spelrum och sprider sig från kusten upp i vattendragen.

MER LÄSNING