Bild
Bild: SVA
;
Tema: biologisk mångfald Tema: miljöövervakning

Strandade näbbvalarna ett mysterium

I slutet av juli strandade tre näbbvalar vid Bjärehalvön i nordvästra Skåne. En av dem lyckades ta sig loss medan två av dem dessvärre dog. Nu har de undersökts vid Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), men varför de strandade är fortfarande en gåta.

Ett team av veterinärer och marinbiologer från SVA och Naturhistoriska riksmuseet (NMR) har genomfört obduktionen av de båda valarna av arten Sowerbys näbbval, en ung hane på 522 kg och en ung hona på 409 kg, båda cirka 3,5 meter långa.

– Båda näbbvalarna var i fint skick, med bra hull och inga sjukliga förändringar. Eftersom så få näbbvalar har obducerats i världen så är varje individ värdefull och bidrar med viktig information om arten, säger Moa Naalisvaara Engman, marinbiolog på SVA.

Det var i slutet av juli som privatpersoner kontaktade NRM om att tre näbbvalar strandat vid Bjärehalvön. Att arten påträffas i svenska vatten är i sig något av en sensation, normalt håller de till på stora djup i Atlanten och vi vet fortfarande ganska lite om arten. På senare år tycks dock antalet strandningar öka. En Sowerbys näbbval strandade i Joggesö, Blekinge år 2015, tre strandade i Åbyfjorden, Bohuslän 2019 och ytterligare en individ hittades skadad och avlivades i Öckerö utanför Göteborg 2020. Forskare har bland annat misstänkt att valarna drabbats av dykarsjuka efter att ha stressats av sonar från fartyg eller ubåtar, men det har varken kunnat bekräftas eller uteslutas.   

SVA och NMR driver ett övervakningsprogram för hälsa hos marina däggdjur, på uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten. Årligen undersöks flera tumlare och sälar, och ibland mer sällsynta arter. Skallarna från de två näbbvalarna kommer att bevaras i NMR:s samlingar, och prover har sparats för framtida forskning.

MER LÄSNING