Bild
Bild: P. Rasmussen
;
Tema: biologisk mångfald Tema: vårt ansvar

Sjögurkor tillbaka i Gullmarsfjorden

De färgglada signalsjögurkorna var tidigare mycket vanliga i Gullmarsfjorden på svenska västkusten. De försvann på 1990-talet när övergödning och syrebrist var som värst, men nu har ett litet gäng planterats ut som en del i ett forskningsprojekt.

Det är forskaren Ellen Schagerström som nu ska undersöka sjögurkornas förmåga att återkolonisera området.

- Mina viktigaste frågor är om de kommer att trivas och överleva och om de är tillräckligt många för att reproduktionen ska lyckas, berättar Ellen. Sjögurkorna samlas i flock under sommaren och släpper sina ägg och spermier rätt ut i vattnet och låter befruktningen ske där. Så ju fler i flocken, desto större chans till bebis-gurkor.

De 48 djuren har tillbringat en tid som avelsdjur på laboratoriet. Ellen är den första som lyckats föda upp svenska sjögurkor i fångenskap.

- Syftet var just att kunna stärka upp kraschade bestånd och att kunna använda dessa utmärkta renhållningsarbetare inom cirkulärt vattenbruk.

Rapportera om du hittar nån

Om fiskare eller sportdykare får upp eller syn på en sjögurka får ni jättegärna rapportera det antingen till Kristinebergs Marina Forskningsstation eller till dykcentret Diveteam i Lysekil ber Ellen.

Se film från gurksläppet:

MER LÄSNING