Bild
;
Tema: så funkar havet

Simblåsan hjälper fiskar att höra

Forskare har länge undrat hur fiskar kan avgöra varifrån ett ljud kommer. Nu har man kommit på att de gör det med hjälp av simblåsan!

När vi människor är under vattnet kan vi inte avgöra varifrån ett ljud kommer. Det beror på att ljudvågorna rör sig ungefär fem gånger snabbare i vattnet, vilket gör att ljudet når båda våra öron nästan samtidigt.

Flera studier har visat att fiskar till skillnad mot oss faktiskt kan avgöra ett ljuds riktning i vattnet. Däremot har forskarna inte vetat hur fiskarna lyckas med det. Förrän nu, när en grupp forskare från Charité i Berlin har studerat den lilla genomskinliga fisken Danionella cerebrum.

- För att se om, och framför allt hur, en fisk kan avgöra ljudets riktning byggde vi speciella undervattenshögtalare, och spelade upp korta, höga ljud. Därefter analyserade vi hur ofta Danionella cerebrum undvek högtalarna, alltså kunde avgöra var ljudet kom ifrån, berättar Johannes Veith, som varit med och utfört studien.

Det visade sig att fisken förutom att höra själva ljudet även kunde känna av det tryck som ljudet bildar. Ljudtrycket gör att simblåsan sätts i rörelse, vilket i sin tur uppfattas av hårceller i innerörat.

- Genom den här andra, indirekta, hörselkanalen ger ljudtrycket fisken de referenser den behöver för att avgöra ljudets riktning, säger Benjamin Judkewitz, som medverkat i studien.

Undersökningar visar att liknande sinnesorgan finns även i många andra fiskarter, vilket tyder på att den här metoden för att känna av ljudets riktning kan användas även av dessa arter. Däremot är det oklart hur fiskar som saknar simblåsa, som till exempel hajar, gör för att avgöra varifrån ett ljud kommer.

Se film om studien:

MER LÄSNING