Så undkom Östersjön katastrofen
Östersjön är idag kraftigt övergött med syrefria bottnar och stora algblomningar. Men om länderna runt innanhavet inte hade minskat utsläppen av näring hade situationen varit ännu mycket värre.
– Tack vare de åtgärder som gjorts undkom Östersjön en ekologisk katastrof, säger forskaren Eva Ehrnstén vid Stockholms universitet.
Men hjälp av modellering har forskarna studerat hur miljötillståndet i Egentliga Östersjön hade sett ut om inga åtgärder hade genomförts och utsläppen fortsatt på 1980-talets nivå.
Studien visade att kvävehalterna i Egentliga Östersjön i ett sådant scenario hade varit dubbelt så höga som de är idag, och fosforhalterna hade varit nästan 60 procent högre än dagens.
– Vi hade också haft betydligt mer algblomningar än idag, och de helt syrefria bottnarna hade varit mer än 80 procent större än de är nu, berättar Eva Ehrnstén.
Enligt modelleringarna har näringshalterna i Egentliga Östersjön nått sin kulmen, och kommer att sjunka de kommande decennierna. Till 2050 väntas algblomningarna minska betydligt och syrehalterna stiga.
– Det ser ljusare ut för Östersjön framöver, men för att nå de mål som länderna kommit överens om behöver utsläppen fortsätta att minska, konstaterar Eva Ehrnstén.
-
Nyhetskällor
-
-
-
-