Bild
Bild: Céline Heuzé
;
Tema: klimat

Risk för isfritt Arktis redan 2027

Ingenstans går den globala uppvärmningen lika fort som vid jordklotets poler. Nu varnar forskare för att Arktis kan bli isfritt på sommaren om bara några år.

För bara 20 år sedan var isen nära Nordpolen i genomsnitt 2–3 meter tjock i slutet av sommarens avsmältning. Under en polarexpedition i somras kunde forskarna konstatera att isen norr om Svalbard krymt till endast en meter.

– Isen var så tunn och ”rutten” att vi knappast hade behövt en isbrytare till expeditionen, säger Céline Heuzé, klimatolog vid Göteborgs universitet och huvudförfattare till en ny vetenskaplig artikel i Nature Communications.

 Med hjälp av modeller från FN:s klimatpanel IPCC visar forskarna hur läget kommer att förvärras. En kedja av väderhändelser – tunn is på hösten, vintervärmeböljor och en kraftig storm på sommaren – kan leda till att all havsis bryts upp på sommaren. Enligt forskarna finns en reell möjlighet att detta sker före 2030, kanske redan 2027.

 Havsisen fungerar som ett skyddande lock för Arktis kalla vatten, men om den försvinner absorberas värmen av havet, vilket försvårar ny isbildning. Längre perioder av ett isfritt Arktis kan inte bara förändra regionens ekosystem i grunden, utan också bidra till fler extrema väderhändelser som stormar, torka och skyfall på norra halvklotet.

– Men det är ännu inte för sent att rädda havsisen, om vi slutar att släppa ut så mycket växthusgaser i atmosfären, säger Céline Heuzé.

MER LÄSNING