Bild
;
Tema: så mår haven Tema: övergödning

Rekordhalter av svavelväte på Östersjöns botten

De syrefria bottnarna i Östersjön slår ständigt nya rekord i mängden svavelväte de avger. Svavelväte som är giftigt och kan försvåra återhämtningen av bottnarna.

Under 2023 visade SMHI:s undersökningar av de syrefria bottnarna i Östersjön att utbredningen är fortsatt väldigt hög. På många håll i Östersjön är den till och med nära gränsen för den största möjliga utbredningen, det vill säga nästan alla bottnar på mer än 60 meters djup. Bottnar som är grundare än 60 meter syresätts från ytan, medan de djupare bottnarna behöver ett stort inflöde av syrerikt vatten från Västerhavet för att syresättas.

Dessutom uppmättes förra året extremt höga halter av svavelväte. I både Östra och Västra Gotlandsbassängen var halterna högre än vad som någonsin uppmätts. Svavelväte bildas när bakterierna börjar använda svavel istället för syre för att bryta ner sin föda. Ämnet är giftigt, och kan försvåra återhämtningen när det väl kommer inflöden av syrerikt vatten.

– Det första som händer när det här syrerika vattnet kommer in är att svavelvätet oxiderar och då försvinner mycket av syret direkt. Det var också något vi såg i samband med det senaste stora inflödet 2014. Väldigt lite syre fanns kvar när vattnet hade gått in i östra Gotlandsbassängen, säger Lena Viktorsson, oceanograf på SMHI, till Syre.

MER LÄSNING