Polarforskning
Polartrakterna har länge lockat oss. Äventyr och ära i kombination med stormaktspolitik och möjlig rikedom har tillsammans med vetenskaplig nyfikenhet skapat en kraftfull brygd. Drömmen om att hitta genvägar till Kina ledde till många expeditioner. Arktis och Antarktis var de sista områdena att utforskas, och att nå Nordpolen och Sydpolen var häpnadsväckande bedrifter.
Svensk polarforskning
Den svenska polarforskningen har en ganska lång och stolt tradition. Framför allt under 1800-talet och med Nordenskiöld i spetsen. Numera handlar svensk polarforskning mycket om frågor kring klimat, ekologi och olika livsbetingelser.
Polarportalen
Svensk polarhistoria 1860–1980. Om upptäckarhistoria och expeditioner och svensk polarhistoria.Arktiskt centrum vid Umeå universitet
är ett samverkanscentrum för arktisk tvärvetenskaplig forskning och utbildningPolaris - möte med världens poler
Polarisen är en webbplats som beskriver Arktis och Antarktis. Om människorna som lever och arbetar där, om klimatet, haven, atmosfären och glaciärerna och även om djuren och växterna.
Polarforskningsskreteriatet
Polarforskningssekretariatet är en statlig myndighet som främjar och samordnar svensk polarforskning. Det innebär bland annat att följa och planera forsknings- och utvecklingsarbete samt att organisera och leda forskningsexpeditioner till Arktis och Antarktis. Sekreteriatet förvaltar forskningsstationerna Wasa och Svea i Antarktis, samt Abisko naturvetenskapliga station. På deras sajt kan du läsa om planerade och genomförda polarexpeditioner.
Till jordens utkanter - 25 år med svensk polarforskning
12 korta filmer från 25-årsjubileet som berättar om polarforskningen.
Isbrytaren Oden
Den svenska isbrytaren Oden är för närvarande en av de främsta forskningsplattformarna i polarhaven. Redan 1991 blev Oden det första icke-atomdrivna fartyget att nå Nordpolen, och har varit där flera gånger sedan dess.
För att kunna använda Oden som en forskningsplattform har Sjöfartsverket ingått ett långtidsavtal med Polarforskningssekretariatet. Under åren har Oden uppgraderats och utrustas med avancerad vetenskaplig utrustning och har av den vetenskapliga tidskriften Science kallats för världens främsta forskningsfartyg för Arktis.
Under flera år användes Oden även för forskning i Antarktis, men efter några besvärliga svenska isvintrar utan Oden på plats bestämde regeringen år 2001 att att isbrytaren ska tillbringa vintrarna i svenska vatten. Beslutet kritiserades av många.
Odens polarforskningsexpeditioner
- resebrev från de senaste åren.
Internationella samarbeten
Många länder, institut och lärosäten bedriver polarforskning. Nästan all polarforskning görs i breda internationella samarbeten.
National Snow & Ice Data Center
Amerikansk sajt med mycket bra och uppdaterad information om jordens frusna områden.Alfred Wegener Institute
Ett tyskt forskningsinstitut med fokus på polarregioner och tempererade hav. Den stora expeditionen med fartyget Polarstern drevs härifrån.Discovering Antarctica
Brittiska sajter som ger bra kunskap om landskapet, ekosystemet, utmaningar och hur områdena styrs