Plankton
En del av variablerna har endast övervakats i Gaviksfjärden sedan 2007 eller 2008. Det innebär att vissa av tidsserierna är förhållandevis korta, och trender är svåra att utläsa. Provtagningarna är dock gjorda vid ett flertal tillfällen under åren, vilket möjliggör studier av årstidsvariationer.
Växtplankton - ekologiskt viktig sammansättning
Vårblomningen av växtplankton i Gaviksfjärden dominerades av kiselalger 2008-2009 men av dinoflagellater 2010-2011. Vårblomningarnas relativa sammansättning av kiselalger respektive dinoflagellater är ekologiskt intressant, eftersom kiselalger är tyngre och lättare sjunker till botten efter vårblomningens slut. Fördelningen av dessa alggrupper kan alltså påverka hur mycket producerat organiskt material som sedimenterar till botten alternativt stannar i det pelagiska systemet.
Frågan har diskuterats i samband med den utarmning av det bottenlevande djursamhället som skett i många delar av Bottniska viken och Östersjön på senare år. Tidsserierna från Gaviksfjärden är dock än så länge för korta för att belysa frågan.
I bedömningsgrunder för kustvatten används säsongsmedelvärden för biovolym för växtplanktons sommarsamhälle juni-augusti som klassificerande parameter. Värdena har fluktuerar från år till år under de fyra år som mätningarna pågått. De är emellertid höga och skulle inte ge högre klassning än Otillfredsställande. Klorofyll a, som mätts under hela perioden 1999-2011, har visat de högsta sommarvärdena under perioden 2008-2010, vilket skulle ge betyget måttlig för den perioden.
Bedömningsgrunder för utsjön saknas ännu men om kustens bedömningsgrunder tillämpas så får utsjöstationen C3 en något bättre bedömning än Gaviksfjärden, God – Måttlig beroende på år.
Djurplankton - nedgång i Acartia och Bosmina
Dynamiken i stort är likartad i Gaviksfjärden och på utsjöstationerna C3 och C14. Värdena för biomassorna av de tre huvudgrupperna hoppkräftor (Copepoda), hinnkräftor (Cladocera) och hjuldjur (Rotifera) är lägre i senare delen av perioden 2008-2011, än i början, för alla stationer. För Gaviksfjärden förefaller hoppkräftan Acartia och hinnkräftan Bosmina ha haft tydliga nedgångar.