Bild
;
Tema: biologisk mångfald Tema: fiske

Östersjölaxen – en avbruten framgångssaga?

För trettio år sedan var den vilda laxen i Östersjön nära kollaps. Sedan dess har utvecklingen varit positiv, och laxbestånden har hämtat sig. Ända till nu. De senaste 2-3 åren har laxens överlevnad försämrats, och forskarna frågar sig om laxen börjat må sämre.

Antalet laxar som vandrar upp i älvarna har minskat de senaste 2-3 åren. Den minskande uppvandringen tycks bero på att färre laxar överlever tiden i havet, men forskarna vet ännu inte vad detta beror på. Ett forskningsprojekt har därför initierats på uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten. En grupp forskare från SLU kommer, tillsammans med finska kollegor, att försöka hitta en förklaring till problemet.

Situationen är inte lika i de olika älvarna, berättar Johan Dannewitz, forskare vid institutionen för akvatiska resurser, SLU.

- I de nordligaste älvarna var uppvandringen betydligt sämre 2023 och 2024 jämfört med föregående år. Situationen längre söderut tycks dock variera mer. I flera älvar har uppgången varit svag, medan den i vissa älvar mer liknat ett ”normalår.

De första resultaten från projektet väntas under slutet av 2025 eller i början av 2026.

MER LÄSNING