Bild
Bild: Fredrik Pleijel
;
Tema: så funkar havet Tema: biologisk mångfald

Ormstjärnor visar hur vi kan återskapa kroppsdelar

När en ormstjärna mister en arm så växer den snabbt ut igen. Nu har forskare upptäckt att de gener som möjliggör denna återväxt är uråldriga – något som kan öppna stora möjligheter inom medicinsk forskning.

Förmågan att återskapa en förlorad kroppsdel kallas regenerering och hur det går till är en av de stora frågorna inom biologin. Nu har en stor pusselbit fallit på plats tack vare forskare vid bland annat Göteborgs universitet.

– Vi vet nu vilka gener som är inblandade hos ormstjärnorna. Ledtrådarna finns i generna. Nu behöver vi bara förstå hur ormstjärnorna gör det och hur vi kan tillämpa denna kunskap på andra områden, inklusive människan, säger Olga Ortega-Martinez, forskare på Institutionen för marina vetenskaper.

Den viktigaste upptäckten man gjort är att hur oerhört gamla dessa regenerationsgener är ur evolutionär synpunkt. Det betyder att mekanismen att återskapa kroppsdelar inte utvecklats oberoende hos olika arter utan verkar vara gemensam för väldigt många djur, inklusive människan. Det är som att vi alla har samma verktyg, men bara några arter vet hur man använder dem riktigt bra.
Resultaten från studien ger en viktig utgångspunkt för att fortsätta studera länken mellan ryggradslösa djur och ryggradsdjur som oss själva.

– Det är inte Science Fiction, det är hela poängen med att göra den här typen av forskning. Vi måste förstå regenerering, och det enda sättet att göra det är, som alltid, att studera andra organismer som redan gör det, säger Olga Ortega-Martinez.

MER LÄSNING