Ny rapport: Storskaligt Östersjöfiske förlust för hela samhället
Det storskaliga fisket i Östersjön är mycket dyrt för både statskassan och miljön och är en förlust för samhället i stort. Den slutsatsen drar ett antal forskare i en ny rapport. Att svenskt yrkesfiske bidrar till en levande landsbygd, kust och skärgård är en myt, hävdar de.
”Landets i särklass dyraste sysselsättningsåtgärd”. Så beskriver tre av rapportförfattarna det storskaliga Östersjöfisket i en debattartikel i DN. I sin studie har de analyserat både för- och nackdelar med det storskaliga fisket. Deras slutsats är att den rådande fiskeripolitiken grundats på felaktiga antaganden och att detta fiske inte alls bidrar till samhällsekonomin. I stället konstaterar de att det storskaliga Östersjöfisket får stora subventioner samtidigt som det dammsuger haven på fisk som mest går till produktion av fiskmjöl och fiskfoder.
”Statens kostnader är mångdubbelt större än det storskaliga fiskets bidrag till samhällsekonomin. Samtidigt utarmas kustsamhällen när det småskaliga yrkesfisket och fritidsfisket trängs tillbaka”, skriver författarna i debattartikeln.
Enligt deras egen analys skulle samhället vinna åtminstone en halv miljard kronor om året och staten 300 miljoner kronor om det storskaliga fisket i Östersjön stoppades. På sikt skulle det också förbättra möjligheterna för småskaligt fiske och fritidsfiske.
-
Nyhetskällor
-
-
-
-