Nord Stream-metan spreds till marina skyddsområden
En ny studie visar att metan från Nord Stream-läckan spreds över en stor del av södra Östersjön, och fanns kvar i flera månader.
I september 2022 exploderade Nord Stream-gasledningar i Östersjön, vilket gjorde att hundratusentals ton metan läckte ut. Den största delen av gasen steg direkt upp till havsytan och vidare ut i atmosfären. Men en ny studie från Göteborgs universitet och Voice of the Ocean visar att mycket även stannade kvar under ytan och spreds med havsströmmarna.
– Hur mycket metan som faktiskt blev kvar i vattnet var väldigt förvånande, säger Bastien Queste vid Göteborgs universitet.
Forskarna använde en undervattensrobot för att mäta halterna av metan och sedan skapa en modell för hur det spridit sig i vattnet. Mätningarna visade att metanhalten var upp till 1000 gånger högre än normalt alldeles efter explosionen, och att metanet spreds till över 14 procent av Östersjöns yta. Gasen stannade kvar i vattnet i flera månader.
– Jag förväntade mig att mycket av metanet skulle ha använts upp av bakterier och tagit sig upp i atmosfären. Men när vi kom tillbaka till platsen för läckan mycket senare såg vi fortfarande väldigt höga koncentrationer, vilket var ganska förvånande, säger Bastien Queste.
Havsströmmarna förde med sig metan till hela 23 marina skyddsområden.
– Marina skyddsområden existerar för att de representerar unika eller viktiga aspekter av ekosystemet. Så det är oroväckande när föroreningar sprids till dessa områden, men även att inse hur hjälplösa vi står inför att hantera dem, säger Bastien Queste.
-
Nyhetskällor
-
-
-
-
-