Bild
;
Tema: farliga ämnen Tema: klimat

Mer tungmetaller i framtida kusthav

Bottensedimenten i kustnära områden har en viktig roll när det gäller att begrava tungmetaller som annars riskerar att rinna ut i havet. Men klimatförändringar och mänsklig påverkan kan hindra kustsedimentens från att binda metallerna. Forskare vid Göteborgs universitet har deltagit i arbetet med att utveckla en modell som kan förutspå var risken för detta är som störst.

Klimatförändringarna tillsammans med annan mänsklig påverkan kommer att göra att vissa kustområden förlorar sin förmåga att binda och begrava tungmetaller som når kusten via bland annat grundvatten. I stället kan en högre andel av metallerna tas upp av levande organismer. För att förhindra detta är det viktigt att kunna förutspå vilka områden som kan bli värst drabbade.

Forskare från Göteborgs universitet har deltagit i att utveckla en modell som räknar ut var riskerna är som störst för detta att hända. Man har exempelvis tagit hänsyn till parametrar som befolkningstäthet, vattenrening och gruvdrift i området. Man har även tagit hänsyn till faktorer kopplade till klimatförändringarna, såsom havsnivå, nederbörd, frekvens av stormar och vattentemperatur.

Forskarna har definierat olika riskkategorier. Fyra procent av världens kuster hamnar i den högsta riskkategorin. Sydostasiens kuster beräknas bli hårt drabbade, eftersom befolkningen där växer snabbt, vattenreningen ofta är otillräcklig och klimatförändringarna förväntas drabba dessa områden hårt.

MER LÄSNING