Marina näringsvävar i ett förändrat klimat: påverkan på näringsvävens effektivitet och kvalitet
Klimatförändringarna har visat sig ha globala effekter på de marina ekosystemen genom att öka temperaturen och förändra hydrologin. Näringskvaliteten och produktionen håller på att förändras på ett sådant sätt att energiöverföringen upp i näringsväven minskar. Förhållandet mellan produktionen av övre och basala trofiska nivåer, det vill säga födovävens effektivitet, kan komma att minska. I den här avhandlingen undersöktes effekterna av klimatförändringsinducerade miljöförändringar på födovävens effektivitet och kvalitet i norra Östersjön, det vill säga Bottniska viken. Ökad brunfärgning och cyanobakterieblomningar samt minskad salthalt i norra Östersjön visar sig ha negativa effekter på födovävens effektivitet och kvalitet. Exempelvis har brunfärgningen av havsvatten i Bottenviken orsakat en minskning av näringskvaliteten hos mesozooplankton. Sänkt salthalt och ökning av löst organiskt kol till följd av klimatförändringen har försämrat näringskvaliteten hos strömmingen i Bottenviken. Dessa förändringar kan innebära en potentiell nedgång i fiskproduktionen och miljöstatus.