Fortsatt kritiskt läge för svenska hav
Havs- och vattenmyndigheten har gjort en ny statusbedömning av miljötillståndet i Västerhavet och Östersjön. Resultaten visar att tillståndet för havsmiljöns arter och livsmiljöer är fortsatt kritiskt och att nyttjandet inte är hållbart.
Havs- och vattenmyndigheten (HaV) bedömer att de flesta marina däggdjur, sjöfåglar och marina fiskar inte uppnår god miljöstatus. Belastningen och människans påverkan på havsmiljön bedöms också vara för stor.
— God miljöstatus är ett tillstånd där haven är friska och produktiva, vilket är en förutsättning för ett hållbart nyttjande av havets resurser, där är vi inte idag, förklarar Anna Ledin, generaldirektör på HaV.
Det finns några positiva trender, bland annat hos nio fiskpopulationer i Västerhavet, till exempel hälleflundra och marulk, som varit mycket ovanliga.
Sett över en längre tidsperiod har också halter av flera farliga ämnen, till exempel flamskyddsmedel och DDT, minskat väsentligt. Dock uppnås ändå inte god miljöstatus när det gäller farliga ämnen i havsmiljön.
Det här är den tredje statusbedömningen av havsmiljön. Den första gjordes år 2012 och den andra 2018.
— Nu har vi gjort detta för tredje gången, vi har blivit säkrare i vår bedömning och vi har fått en bättre helhetsbild. Nu kommer det viktiga arbetet med att fatta beslut om miljökvalitetsnormer in, och därefter åtgärdsprogrammet för havsmiljön. Det är där det blir verkstad, säger Mats Svensson, chef för HaV:s havsförvaltningsavdelning.