Mangroveträd viktigare för klimatet än tidigare känt

Mangroveskogar är kända för sin höga förmåga att lagra kol i sedimentet och spelar en avgörande roll i den marina kolcykeln. Det finns dock fortfarande osäkerheter kring omvandlingarna av kol som härstammar från mangroven i gränslandet mellan land och hav, något som denna doktorsavhandling tittar närmare på.

Mangroveskogarna fångar inte bara in kol från atmosfären och lagrar det i den leriga och syrefria jorden, utan de skickar också ut en stor del av det i havet som en typ av upplöst kol. En stor del av tidigare forskning har förbisett dessa flöden av kol från mangroveskogarna ut till havet, men denna avhandling visar att detta kol når ända ut till kontinentalsocklarna, där det kan föras ut till djuphaven och lagras i tusentals år.

Det här innebär att mangroveskogarna kan absorbera ännu mer koldioxid än vi tidigare trott. Dessutom visar avhandlingen att mangroveträden effektivt fångar upp lustgas, en växthusgas som är betydligt mer potent än koldioxid och metan när det gäller att binda värme i atmosfären. Därmed bidrar mangroveskogens kombinerade kol- och lustgassänka att avsevärt mildra klimatförändringarna.