Går det att återställa fisket i Östersjön?

En ny rapport har gjort internationella jämförelser, som visar att det är möjligt att återuppbygga fiskbestånden i Östersjön genom att reglera det storskaliga fisket.

Det är nationalekonomen Stefan Fölster som har skrivit rapporten på uppdrag av BalticWaters. Fölster skriver att det som återstår av Östersjöfisket idag är ett fiske för i huvudsak djurfoder. De glesa bestånden och minskade storleken på fisk gör det relativt olönsamt att fiska för humankonsumtion.

Men på flera håll i världen har man lyckats återuppbygga uttömda fiskbestånd. I den här rapporten beräknas värdet av två olika scenarier där Östersjöns kommersiella fiskbestånd återhämtar sig:

  • Ett huvudscenario där storskaligt trålfiske begränsas till 25 procent av Östersjön, medan resterande andel är förbehållen det kustnära fisket och fritidsfisket – eller skyddas helt

  • Ett försiktigt scenario där storskalig trålning upphör helt till förmån för småskaligt fiske och fritidsfiske

Beräkningarna visar att det nuvarande storskaligt fisket är samhällsekonomiskt olönsamt, med stora subventioner och höga koldioxidutsläpp. Men de föreslagna scenarierna skulle istället ge årliga vinster på upp till 260 miljoner kronor. En stor del av vinsten beror på återhämtning av det kustnära yrkesfisket och fritidsfisket, men även det storskaliga fisket skulle kunna fiska och tjäna mer än idag.