Havsutsikt nr 1, 2024

I detta nummer

Artikel
Iga-Maria Nestorowicz

Kallvattenkorallrev i våra hav

Fem av sex svenska korallrev har förvandlats till grus. Men nu hoppas forskare och förvaltare kunna återställa dem.

Artikel
Johan Cederqvist

Vildlaxen som försvann

Livet på jorden utarmas i alarmerande takt. Historien om den utrotade vildlaxen kan ge oss inblick i dagens massutdöende av arter.

Artikel
Agnes Olin och Ulf Bergström

Goda grannar gynnar rovfiskar

Abborre och gädda har minskat kraftigt längs stor delar av Östersjökusten. Istället har storspiggen tagit över.

Artikel
Rickard Stenow och Helle Ploug

Kiselalger – havets Törnrosa

Kiselalgernas så kallade vilostadier har varit något av en gåta för forskningen. Hur överlever de egentligen? 

Artikel
Markus Nordin, redaktionen

Havets gruvliga rikedomar

Metallfyndigheter hägrar på havsbottnarna. Många vill starta exploateringen. Men vilka biologiska konsekvenser kan en brytning få?

Artikel
Hanna Farnelid

Viktiga pikoväxtplankton

De är pyttesmå men finns i mycket stora mängder i havet. Och i en varmare värld kan de bli ännu fler.

Art i fokus
Kristina Viklund, redaktionen

Laxen som hittar hem

Laxen föds i älvar men lever större delen av sitt liv i havet. Den förändras både fysiologiskt och beteendemässigt under sin vandring ut i havet.

Så funkar det
Markus Nordin, redaktionen

Så funkar en mätboj

Kanske har du sett dem guppa därute någon gång. Fullproppade med teknik kan mätbojen leverera avgörande information om havet.

Forskarminnet
Peter Ljungberg

Jakten på den sista torsken

Ibland får man ett telefonsamtal man drömt om. Det hände Peter Ljungberg, som fick hjälpa en ungdomsidol att leta efter torsk.

Artikel

Lektionsbanken om Östersjön

Lektionsbanken är en helt ny undervisningsresurs som gör det lätt att undervisa om hav och hållbar utveckling.

Vad är Havsutsikt?

Havsutsikt är en tryckt och digital tidskrift för dig som vill hänga med i vad som är på gång inom svensk havsforskning. I tidskriften får du svar på många frågor, men också en inblick i de frågor som ännu inte forskningen klarat av att besvara. Artiklarna är skrivna av forskare och anpassade för en bred publik av redaktionen. Att prenumerera är gratis. Läs mer

DAGENS ART

Mosaikslända (Anisoptera)

Egentliga trollsländor eller mosaiktrollsländor har larver som lever i vatten från någon månad till många år. Larverna är kraftiga och breda med spolformad bakkropp. De är rovdjur som livnär sig på små maskar, mygglarver, djurplankton och grodyngel. De äter även andra trollsländelarver och kan vara kannibaler. De sitter ofta stilla och väntar på sitt byte, eller skrider långsamt fram på spaning efter byte. När bytet kommer nära slungar de blixtsnabbt ut en stor fångstmask som i vilande läge sitter framtill och nedtill på huvudet. Mosaiktrollsländorna skiljer sig från flicksländorna genom att de inte har några yttre gälblad längst bak på kroppen. Istället har de ett stort antal tunnhudande utskott från ändtarmen som fungerar som ett effektivt andningssystem. Nytt vatten tillförs hela tiden genom att vatten pumpas ut och in genom tarmöppningen. Vid akut fara kan larven dessutom skjuta iväg med en jetström som den skapar genom att snabbt stöta ut vatten baktill. I Östersjön finns flera arter tillhörande minst tre familjer; egentliga mosaiktrollsländor, skimmertrollsländor och segeltrollsländor. Vi vet relativt lite om trollsländor i Östersjön.

ARTFAKTA

Namn: Mosaikslända

Latinskt namn: Anisoptera

Storlek: Upp till 6 cm

Grupp: Insekter

Undergrupp: