Bild
Bild: Klaus Kevin Kristensen/Creative Commons(CC BY 4.0)
;
Tema: biologisk mångfald Tema: vårt ansvar

Historiska ostronrev kan återskapas – Sverige visar vägen

Vidsträckta ostronrev täckte en gång Europas kustlinjer men är idag förstörda. Ny forskning visar dock att dessa viktiga ekosystem kan återskapas, och Sverige spelar en nyckelroll.

I en stor internationell studie har forskare sammanställt historiska källor som visar ostronens utbredning längs Europas kuster och den viktiga roll de har spelat för ekosystemen.

– Ostronen skapar genom sin närvaro förutsättningar för många andra organismer och var på så sätt gynnsamma för den biologiska mångfalden. Ostronen hade också en viktig roll för att stabilisera strandlinjer, cirkulera näringsämnen och filtrera vatten, säger Åsa Strand, forskare och ostronexpert på IVL Svenska Miljöinstitutet, som deltagit i studien.

Idag återstår endast en bråkdel av de forna ostronbestånden, bland annat på grund av fisket, och reven är nästan helt försvunna. Men det går att vända utvecklingen. Runtom i Europa pågår restaureringsprojekt, som forskarna hoppas kan skalas upp. Här spelar Sverige en särskilt viktig roll.

– Även om mängden ostron i Sverige minskade under samma tidsperiod som i Europa så har vi idag en unik situation med förbud mot destruktiva fiskemetoder och avsaknad av parasiter som orsakar problem för ostronen i andra områden. Det gör att Sverige har en av de största ostronpopulationerna och de högsta ostrontätheterna i Europa, och kan fungera som ett referensområde för restaurering, säger Åsa Strand.

 

MER LÄSNING