Bild: Erik Selander

Hoppkräftan - vanligast, starkast och snyggast!

Vilket är världens vanligaste djur? Myror svarar någon, myggor en annan, men rätt svar är faktiskt hoppkräftan. Hoppkräftor finns i princip överallt där det finns vatten; i sjöar, åar, bäckar, till och med i vattensamlingar på en del växters blad. I havet är hoppkräftan utan tävlan det vanligaste djurplanktonet. Det kan finnas hundra hoppkräftor i en liter havsvatten på sommaren. Ta upp ett glas havsvatten och håll det mot ljuset så ser du millimeterstora djur med långa antenner som hoppar runt därinne.

Namnet har de fått efter sin förmåga att använda alla sina fem par simben och antenner för att ta ett kraftigt simtag, ett hopp. Ett effektivt sätt att undkomma en anfallande fisk till exempel. Faktiskt är kraften i simtaget så stora att hoppkräftan är ett av världens starkaste djur i förhållande till sin storlek. De flesta hoppkräftor äter små encelliga plankton såsom växtplankton och ciliater, men en del lever som parasiter på fisk eller som rovdjur av andra smådjur. Hoppkräftan är stapelföda för många av de större organismerna i havet; sill, fiskyngel och maneter till exempel, men också för en del sjöfåglar och valar. Utan hoppkräftorna hade det inte funnits mycket liv i havet.

På dagen simmar hoppkräftorna ner i djupet för att gömma sig från fisk. På natten däremot simmar de upp för att äta i skydd av mörkret. Den här dagliga förflyttningen upp och ner i vattenmassan är en av de största migrationerna på jorden. Eftersom hoppkräftan äter vid ytan men går på toaletten på djupet så drar den ner kol till djupare vatten. Mängden kol som dras ner i djupet av organismerna i havet är faktiskt ungefär lika stor som våra utsläpp från fossila bränslen, så utan hoppkräftorna hade den globala uppvärmningen varit mycket större. Hoppkräftan har också en unik doft som växtplankton reagerar på. Det kan du läsa mer om i en artikel i detta nummer. Till sist så är det hoppkräftorna som samlar in de nyttiga fleromättade fettsyrorna som gör havsmat så hälsosam. Vi har alltså en hel del att tacka havets minsta men talrikaste invånare för. Nu vet du vilket som är världens vanligaste, starkaste, och snyggaste djur.

TEXT OCH KONTAKT:
Erik Selander, institutionen för marina vetenskaper, Göteborgs universitet
erik.selander(snabel-a)marine.gu.se