Jag erkänner - jag har blivit en nörd

Krönika: Anders Turesson

Varje morgon letar jag mig fram till ett par hemsidor för att få en ögonblicksbild över isläget i Arktis. Det har dessvärre blivit spännande, ja nästan som en thriller. Ska isavsmältningen slå rekord i år? Kommer isen någon sommar under min livstid att vara borta?

Krönika

Än finns det tid

Redaktionen

Ett viktigt budskap från IPCC, FN:s klimatpanel, är att det fortfarande finns möjligheter att begränsa den pågående uppvärmningen till två grader. Tekniken finns, kostnaderna är förhållandevis låga, och än har inte tiden runnit ut. Allt som krävs, enligt IPCC:s ordförande R.K.Pachauri, är viljan att förändra.

Än finns det tid

Östersjön i en varmare framtid

Filippa Fransner och Markus Meier

Övergödning, blågrönalgblomningar och döda havsbottnar är omtalade problem i dagens Östersjö. Stora ansträngningar görs i samhället för att försöka åtgärda dem. Samtidigt pågår en klimatförändring. Hur kommer den att påverka algblomningar och bottendöd?

Östersjön i en varmare framtid

Ett ekosystem i ständig förändring

Agneta Andersson

Östersjöns ekosystem har under ganska lång tid utsatts för övergödning, överfiske, miljögifter och främmande arter. Nu påverkats Östersjön också av ett förändrat klimat, vars effekter på ekosystemet kan vara svåra att förutse. Näringsväven är komplex, och det är många variabler som interagerar.

Ett ekosystem i ständig förändring

Syrefria bottnar, resultat av klimat eller människa?

Elinor Andren och Thomas Andren

Eftersom människan inte enbart påverkar utsläpp av näringsämnen till Östersjön utan även växthusgasutsläppen som förändrar klimatet, är det svårt att separera vilka symptom som orsakats av den globala uppvärmningen och vad som orsakats av utsläpp av näringsämnen.

Syrefria bottnar

Foraminiferer - klimatets historieberättare

Helena L. Filipsson

I havet hittar vi vårt viktigaste miljöarkiv. I havsbottens sediment, i leran på botten, finns en mängd olika mikrofossil som kan berätta om forna tiders klimat och havsmiljöer.Sandkornsstora foraminiferer är mycket vanliga i sedimenten, och har mycket att berätta.

Foraminiferer - klimatets historieberättare

Hur påverkas djuren i havet av försurning?

Peter Thor och Sam Dupont

En tredjedel av den koldioxid som släpps ut absorberas av världens hav. I havet reagerar den med kalcium och vatten och bildar kolsyra. Detta gör att pH i oceanerna sjunker, och vi får en försurning.

Hur påverkas djuren i havet av försurning?

Kan abborren anpassa sig?

Erik Sandblom, Andreas Ekström och Fredrik Jutfelt

Hur växelvarma djur som fisk kommer att svara på ett varmare klimat är till stora delar okänt idag. I ett nystartat forskningsprojekt vid den uppvärmda Biotestsjön utanför Forsmarks kärnkraftverk undersöker nu forskare vad som händer med abborrens fysiologi.

Abborren i en varmare framtid

Tånglake

Jonas NIlsson

Tånglake (Zoarces viviparus) är allmänt förekommande längs med hela den svenska kusten, ända från Skagerack till Bottniska viken. Arten är bottenlevande och påträffas oftast på relativt grunt vatten. Tånglaken trivs i kallt vatten, och är en av de arter som missgynnas av klimatförändringar.

Tånglake