Latrinet ska bort
Krönika: Björn Carlsson
Dåliga avlopp är ett försummat problem. Det finns cirka en miljon fastigheter i Sverige som inte är anslutna till kommunala reningsverk. Ett av BalticSea2020:s projekt är att restaurera ett mycket övergött och förorenat viksystem i Stockholms skärgård.
?d=3408
Gravida hanar och konkurrerande honor
Charlotta Kvarnemo, Gry Sagebakken och Ines Braga Goncalves
Hos fisken tångsnälla blir pappan gravid. Hanen förser ungarna med syre och näring under utvecklingen, men han kan också själv ta upp näring som kommer från äggen.
?d=3409
Hur mycket (o)ljud
tål havet?
Peter Sigray och Mathias Andersson
Haven är fulla av ljud. Vissa är naturliga såsom ljud av djur, regn, vågor och is. På senare år har människans aktiviteter på och i havet ökat och därmed även ljudnivåerna, speciellt i grunda vatten.
?d=3410
Våtmarker
- rätt sätt att minska övergödningen?
Andrew Quin, Fernando Jaramillo och Georgia Destouni
Ny forskning visar att våtmarkers förmåga att minska näringsbelastningen på havet beror på var de ligger i landskapet.
?d=3411
Regelverk för minskad övergödning
Annika K. Nilsson
Havsmiljöfrågor, inte minst de som rör övergödningen, anses viktiga i hela Östersjöregionen. Nu har miljörättsjurister tittat närmare på Östersjöländers lagar kring utsläpp av näringsämnen till Östersjön.
?d=3412
Kiselalger ger oss vart femte andetag
Johanna Bergkvist och Helle Ploug
Kiselalger är världens kanske viktigaste primärproducenter och fixerar mer kol än alla regnskogarna tillsammans. Trots det är de mycket små, de flesta är ungefär som diametern på ett hårstrå.
?d=3413
Östersjöns mikroorganismer väl rustade
Karolina Ininbergs och John Larsson
Generna hos Östersjöns mikroorganismer visar hur de anpassat sig till varierande salthalt. Dagens bakterier i Östersjön verkar vara väl rustade för kommande förändringar i klimat och miljö.
?d=3414
Sediment med nyckelroll i näringsväven
Volker Brüchert, Stefano Bonaglia och Caroline Raymond
I sedimenten sker processer som kan vara helt avgörande för näringsbalansen i havsvattnet. Omvandlingen av fosfor till olika former är relativt väl känd, medan detaljerna i kvävets kretslopp är betydligt mindre kända.
?d=3415
Bromerade ämnen giftiga för havsdjuren
Lillemor Asplund, Anna-Karin Dahlberg och Dennis Lindqvist
Naturprodukter, som bromfenoler, är utbredda i Östersjön. Ny forskning tyder på att de är giftiga för djuren i havet genom att bland annat störa deras energiproduktion.
?d=3416
Slingrande sjöhästsläktingar
Art i fokus
Det finns många olika arter av kantnålsfiskar. I svenska vatten finns sex arter av kantnålsfiskar som kan vara svåra att skilja från varandra. Hit hör både kantnålar (större och mindre kantnål samt tångsnälla) och havsnålar (större och mindre havsnål, samt krumnosig havsnål).