Är du informerad?
LEDARE AV REDAKTIONEN
Är du informerad om hur våra hav mår? Känner du dig insatt i de senaste rönen när det gäller marin forskning? Har du koll på hur haven fungerar, hur de nyttjas och vilka djur och växter som finns där?
?d=3294
Valar i svenska vatten
Thomas Lyrholm
Visst finns det valar i svenska vatten, och dessutom många olika arter. Tumlaren är en stadigvarande invånare, medan andra arter observeras sporadiskt vid västkusten eller i Östersjön.
?d=3295
Kinas aptit för sjögurkor
Hampus Eriksson
Knappast någon marknad i världen är förknippad med så mycket myt, nyfikenhet och opinion som den kinesiska lyxmarknaden med torkade marina produkter.
?d=3297
Det effektiva fiskets baksida
Ingrid Tjensvoll och Clare Bradshaw
Bottentrålning är en fiskemetod som är mycket omdiskuterad, på grund av den stora påverkan den har på miljön. När trålen släpas utmed havsbottnen gräver den ned sig och skapar ett stort moln av sediment efter sig
?d=3298
Den hotade ålen
Håkan Westerberg
Berättelsen om ålens lekplats är en av de stora biologiska detektivhistorierna. Det tillhör numera allmänbildningen att veta att den europeiska ålen leker i Sargassohavet, någonstans mellan Puerto Rico och Bermuda.
?d=3299
Sexuell eller klonal förökning?
Helen Nilsson Sköld
Att föröka sig sexuellt är krångligt och bryter lyckosamma genkombinationer. Trots det är det den vanligaste formen av reproduktion i både djur- och växtriket.
?d=3300
Gifter orsakar svårupptäckta problem
Martin Eriksson och Hans Blanck
Båtskrov och annan utrustning i havet utsätts för påväxt av olika marina organismer. Detta ger problem med ökat vattenmotstånd, korrosion och ökad vikt. För att motverka detta används giftiga färger.
?d=3301
De första djurens hav och grav
Emma Hammarlund
Borrkärnor genom en halv miljard år gammal havsbotten vittnar om den explosionsartade utvecklingen av djurarter på jorden. Djuren bevarades tack vare ett maousoleum av fin lera, kalkcement och svältande mikrober.
?d=3302
Art i fokus: Sjögurkan Curryfish
Hampus Eriksson
Stichopus herrmanni kallas för curryfish på den internationella marknaden, troligen för den currygula färgen, men den har inget svenskt namn. Det är en tropisk sjögurka med stor geografisk utbredning.