Bergand – en hotad doldis
Berganden är en dykand som häckar i norra Europa och övervintrar i Östersjön och i Nederländerna. Kanske är det valet av avlägset belägna häcknings- och övervintringsplatser som gör den till lite av en doldis här? På vintern lever berganden av olika slags bottendjur. Den invasiva arten vandrarmussla är uppskattad föda för övervintrande bergänder.
I Sverige häckar berganden i fjälltrakterna och längs norrlandskusten. Tidigare har den även häckat sparsamt längre söderut i svenska och finländska skärgården. Numera är det häckande beståndet i Sverige klassat som starkt hotat.
Huvuddelen, cirka 85 procent, av det europeiska beståndet häckar i norra Ryssland. Berganden övervintrar i Östersjön, främst i brackvattenslagunerna vid den tysk-polska gränsen, men även i danska och svenska vatten, samt i IJsselmeer och västra delen av Waddensee i Nederländerna.
En flock bergänder på väg. Mellan 10 och 15 procent av det nordväst-europeiska beståndet av bergand övervintrar numera i Sverige. Foto: Kjell Larsson.
Färre bergänder i Europa
Inventeringar i övervintringsområdet visar att det nordväst-europeiska beståndet av bergand har minskat med ungefär 38 procent från slutet av 1980-talet till år 2018. I Nederländerna var minskningen kraftig, i Danmark var läget stabilt, och i Tyskland, Polen och Sverige ökade antalet övervintrande bergänder. Detta visar att samtidigt som beståndet minskat har bergandens kärnområden under vintern skiftat norrut och österut. Det i särklass viktigaste övervintringsområdet i Sverige är vattnen längs Gotlands östra kust. Mellan 10 och 15 procent av det nordväst-europeiska beståndet av bergand övervintrar numera i Sverige.
Tonvis med vandrarmusslor
Den invasiva vandrarmusslan har sitt ursprung i området kring Svarta havet och Kaspiska havet. Vandrarmusslan är på flera sätt oönskad i våra vatten, men har visat sig vara viktig som föda för övervintrande bergänder. I lagunerna vid gränsen mellan Polen och Tyskland finns det gott om vandrarmusslor, och där lever bergänderna nästan uteslutande av dessa. De konsumerar cirka 5400 ton vandrarmussla varje vinter, vilket är cirka sex procent av den totala mängden vandrarmussla i området. Även i brackvattensområdet IJsselmeer i Nederländerna har vandrarmussla stått överst på menyn.
På dagarna vilar övervintrande bergänder ofta i stora flockar, ibland bestående av flera tusen individer. Bergänder kan bilda såväl separata flockar som blandflockar med vigg. Området där de vilar på dagen kan ligga flera kilometer från den plats där de dyker efter musslor på natten. Foto: Kjell Larsson.
I övervintringsområdena längs den svenska kusten finns vad vi vet idag inga vandrarmusslor eftersom vattnets salthalt är högre där än i lagunerna i Polen och Tyskland och i IJsselmeer. I Sverige antas bergänderna under vintern istället främst äta blåmusslor, östersjömusslor och sandmusslor samt ibland även snäckor och kräftdjur.
Under senare år har ytterligare en invasiv mussla, kvaggamusslan, spridit sig i Europa och finns nu i IJsselmeer och i de polska lagunerna. Den konkurrerar med vandrarmusslan, och är en bidragande orsak till att vandrarmusslan minskat i IJsselmeer. Det i sin tur kan ha bidragit till att bergandens övervintringsområden förflyttat sig mot nordost.
De viktigaste övervintringsområdena för bergand. Mörkare markeringar visar nuvarande kärnområden. På grund av förändrad födotillgång och varmare vintrar förväntas en större andel av beståndet i framtiden övervintra i svenska vatten. Källa: Marchowski et al. 2020.
Bifångst hotar berganden
Bifångst vid nätfiske, det vill säga att övervintrande bergänder fastnar i nät och drunknar, är ett stort problem i lagunerna i södra Östersjön. Problemet har tidigare även varit omfattande i IJsselmeer. Bifångsterna i nordvästra Europa kan uppgå till hela 4000 individer per år – cirka två procent av det nordväst-europeiska beståndet. Om bifångsterna fortsätter i samma omfattning förväntas beståndet minska med närmare 40 procent under de kommande 30 åren. I det viktigaste övervintringsområdet i Sverige, längs Gotlands kuster, är bifångster däremot inte något problem eftersom nätfiske där är ovanligt på vintern.
Sverige får ett ökat ansvar
Den förändrade tillgången på föda i de södra delarna av övervintringsområdet, samt mindre is längs svenska kustområden på grund av klimatförändringar, kommer sannolikt att leda till att betydligt fler bergänder kommer att övervintra i svenska vatten. Skyddet av kustnära områden, exempelvis marina naturreservat, bör därför anpassas till övervintrande bergänder.