Havsnejonögat riskerar att försvinna i Sverige
Sommaren 2024 sågs färre vuxna havsnejonögon än någonsin komma tillbaka till vattendragen för att leka. Orsaken till nedgången tros vara någon faktor i havet, bland annat minskningen av stor fisk.
Havsnejonögat har funnits i över 400 miljoner år, men nu riskerar den att försvinna från våra svenska vatten. Elisabeth Thysell vid Länsstyrelsen i Halland berättar för havet.nu att under årets inventering observerades totalt 33 lekgropar och 19 levande individer längs västkusten.
- Vi bedömer att det under sommaren fanns färre än 50 lekande havsnejonögon i hela Sverige. Detta kan till exempel jämföras med att 2010 lyftes fler än 400 havsnejonögon över dammen vid Herting i Ätran, säger Elisabeth Thysell.
- År 2015 hade vi havsnejonöga i 20 vattendrag i Halland, men de senaste åren har de endast förekommit i tre vattendrag här, fortsätter hon.
Spännande livsstrategi
Havsnejonögat har en spännande livsstrategi. Äggen kläcks i sötvatten och de blinda larverna lever sedan nergrävda i bottnarna i upp till åtta år. Därefter ombildas de till vuxna havsnejonögon, som vandrar ut till havet och lever som parasiter på andra fiskar. Efter ett par år vandrar de tillbaka till ett vattendrag för att leka, och dör sedan efter leken.
Strategin att vandra mellan söt- och saltvatten gör att havsnejonögat blir känslig för förändringar i båda dessa miljöer. Ett stort hot är vattenkraftverken; havsnejonögon kan inte hoppa och har därför svårt att passera de fisktrappor som finns i många vattendrag. I och med utfiskningen av stora fiskar i havet har havsnejonögat även fått svårare att hitta byten att suga sig fast på.
- Orsaken till tillbakagången de senaste åren är troligen någon faktor i havet. Havsnejonöga behöver fisk i olika storleksklasser för att kunna tillväxa. De suger blod som är näringsfattigt, varvid de behöver allt större byten som till exempel stor torsk. Vi vet att torskbeståndet har kollapsat. Det är tid att ta detta på allvar, havsnejonöga är en alarmklocka för så mycket mer än sig själva, säger Elisabeth Thysell.
Film om havsnejonögat:
-
Nyhetskällor
-
-
-
-
-