Bild
Bild: Katarina Konradsson/UMF
;
Tema: miljöövervakning

Forskare varnar för nedskärningar

Sedan 2021 har anslagen till marin och akvatisk miljöövervakning minskat med över 40 procent. I en debattartikel i Altinget varnar forskare från flera universitet för konsekvenserna av neddragningarna.

Bland annat drabbas de långa tidsserier av mätningar som finns inom miljöövervakningen.

Forskarna skriver: ”När de långa tidsserierna bryts medför det bland annat att det kommer ta mycket längre tid att upptäcka (positiva eller negativa) förändringar i havsmiljön. Sett i relation till kostnaderna för olika åtgärder för förbättrad havsmiljö, som uppgår till miljardbelopp, är dessa besparingar försumbara.”

Dessutom riskerar Sverige att få stora bötessummor om uppföljningen av direktiv som havsmiljödirektivet och art- och habitatdirektivet inte når upp till EU:s krav. Forskarna skriver även att välmående hav är viktiga för såväl turism, fiske och rekreation som havets möjlighet att binda klimatgaser.

De avslutar: ”Vi forskare och miljöövervakare vill därför uppmana regeringen att öka anslagen till miljöövervakningen i den kommande vårändringsbudgeten. Ökningen bör dessutom aviseras så snart som möjligt så att planeringen av årets provtagningar underlättas. Samhället behöver stärka den marina miljöövervakningen, inte banta den.”

MER LÄSNING