Bild
;
Tema:

Fiskguiden är här

Nu har WWF publicerat sin årliga Fiskguide. Ett oumbärligt redskap för alla konsumenter av sjömat. Och en viktig påminnelse till alla aktörer om att hållbart fiske kräver både kontroll och förvaltning.

WWF Fiskguiden 2024 visar att det är möjligt med hållbart fiske, under förutsättning att kontrollen och förvaltningen förbättras. Landodlad norsk lax, siklöja från Bottenviken och Alaska pollock fiskad i Berings hav får grönt ljus.

Däremot får Östersjöns strömming och räkor från Västerhavet och Nordsjön rött ljus.

I Sverige äter man cirka 12 kilo fisk och skaldjur per person och år. Lax, sill, torsk och räkor är de vanligaste arterna och alla dessa har problem.

– Ska vi kunna äta hållbart fångad fisk både nu och i framtiden så måste vi fokusera på hela ekosystemet. Vi måste jobba på flera plan samtidigt för att vända trenden. Vi har makten att påverka. Att välja rätt i fiskdisken i dag kan bidra till att rädda haven och säkra välmående fiskbestånd för framtiden, säger Inger Melander, ansvarig för Fiskguiden på WWF.