Bild
;
Tema:

Fiskar växer inte snabbare i glesa bestånd

Det brukar hävdas att konkurrensen om resurser i större fiskbestånd gör att individerna växer långsammare. Den "sanningen" utmanas nu i en studie från SLU, som pekar på flera andra faktorer som förvaltningen bör ta hänsyn till.

Studien bygger på långa observationer av fiskbestånd i nordöstra Atlanten som utsätts för fiske, där man undersökt hur populationstätheten påverkar tillväxten.

I studien drar forskarna fyra viktiga slutsatser:

  • I många fiskbestånd förblir den genomsnittliga vikten per åldersgrupp stabil, eller till och med ökar, trots hög täthet.

  • Åldersspecifik tillväxt påverkas bara måttligt av täthetsberoende. Beståndsstorleken tycks alltså ha mindre betydelse för vikten hos vilda fiskar än vad tidigare teorier har förutspått.

  • Årliga variationer i tillväxt visar sig vara starkt korrelerade, vilket kan leda till feltolkningar av täthetsberoende och maskera effekten av andra ekologiska processer som också påverkar tillväxten.

  • Att medvetet reducera bestånden för att öka tillväxten – med förhoppning att minskad en konkurrens ska snabbt ge ökad tillväxt – är förenat med betydande risker.

Massimiliano Cardinale är huvudförfattare till studien och forskare vid institutionen för akvatiska resurser på SLU.

- Att fiska ner ett bestånd för att öka tillväxten – givet att mindre konkurrens automatiskt leder till snabbare tillväxt – kan innebära stora risker. Våra resultat tyder på att det kan vara säkrare, och mer hållbart att hålla bestånden på en högre nivå, säger, säger han.