Bild
Bild: Tobia Politi
;
Tema: klimat

Expedition undersöker fjordars klimatpåverkan

Fjordar släpper ut lika mycket metan som alla jordens djuphavsområden tillsammans. Nu ska en expedition från Göteborgs universitet ta reda på mer om fjordarnas utsläpp av växthusgaser.

Eftersom klimatet påverkas både av naturliga växthusgaser och de som bildas genom mänsklig aktivitet, så behövs mer kunskap om alla källor till utsläpp av växthusgaser för att kunna beräkna framtidens klimat. Just fjordarna har dock studerats i mycket mindre utsträckning än sjöar, flodmynningar och öppet hav. Ombord på forskningsfartyget Skagerak kommer därför forskarna att undersöka utsläppen från fjordar utanför norska Bergen.

– Vi vill ta reda på hur mycket koldioxid, metan och lustgas det finns i fjordarna för att kunna bekräfta befintliga budgetar och beräkna utsläpp, säger Stefano Bonaglia, forskare på Institutionen för marina vetenskaper, Göteborgs universitet.

Stefano Bonaglia har i sin tidigare forskning upptäckt att just fjordar står för ett förvånansvärt stort utsläpp av metan till atmosfären. Det beror på att fjordar har en mycket speciell konstruktion som har stor inverkan på utsläpp av växthusgaser. De är relativt skyddade från havets strömmar och stormar, vilket gör att det skapas syrefria bottnar i det tämligen stillastående vattnet. Fjordarna har också grundare vatten än i djuphaven, vilket gör att gaserna inte hinner brytas ner helt innan de når ytan. Många vattendrag mynnar också ut i fjordarna, som drar med sig material från omkringliggande marker som jordbruk, som gör att fjordarna drabbas av övergödning.

– Det är viktigt med denna typ av forskning, eftersom vi lever i en tid med stort behov av korrekta och vetenskapligt grundade beslut vad gäller hantering av växthusgaser och övergödning, säger Stefano Bonaglia.

MER LÄSNING