Bild
;
Tema: biologisk mångfald Tema: fiske

En rovströmming värd att bevara

Ovanligt stora strömmingar fångas regelbundet längs Östersjöns kust. Nu visar nya studier att de är en genetiskt unik grupp, särskilt viktig att bevara.

Att det längs vissa kuststräckor i Östersjön finns ovanligt storväxt strömming har varit känt länge, och de har ofta fått lokala namn.

Nu har en forskargrupp från SLU och Uppsala universitet visat att det finns minst två olika bestånd av dessa unikt storväxta strömmingar i Östersjön, och att de äter småfisk istället för plankton - bland annat stora mängder spigg.

- Den här unika strömmingen, som vi kallar rovströmming, kan spela en viktig roll för Östersjöns ekosystem och är därför extra viktiga att bevara, säger Ulf Bergström, forskare på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.

Forskarna menar att deras resultat bör få konsekvenser för förvaltningen.

- Våra undersökningar visar att det finns en betydande biologisk mångfald inom en vanlig art som sillen. Denna värdefulla genetiska mångfald har troligen stor betydelse för hur sillen och strömmingen kommer klara av de accelererande klimatförändringarna och kan vara av en avgörande betydelse för stabiliteten av Östersjöns ekosystem och för vår livsmedelsäkerhet, säger Leif Andersson som leder den forskargrupp vid Uppsala universitet som genomfört de genetiska analyserna.

Inom fiskförvaltningen i Östersjön tas ingen hänsyn till att det förekommer lokala bestånd. Strömmingen i centrala Östersjön hanteras som ett enda stort bestånd och därmed finns en uppenbar risk att man fiskar för hårt på en del lokala bestånd.

MER LÄSNING