Gaviksfjärden
övervakning av vattnet
I Gaviksfjärden bedrivs sedan 1999 regelbunden miljöövervakning av fria vattenmassan på en station, GA1. Besöksfrekvensen var inledningsvis sex gånger per år fram till och med 2006 varefter den ökade till tio gånger från 2008 och fram till idag. år 2007 blev av praktiska skäl ett övergångsår då åtta besök gjordes.
Antalet parametrar som övervakas har stegvis ökat från starten. 2007 tillkom en rad kemiska parametrar som kisel och humus och några biologiska som växtplankton, djurplankton, och bakterieplankton. Den sistnämnda hade mätts sedan 2003 men med mycket låg frekvens. pH har mätts sedan 2007 men då endast i det ytligaste lagret. Alkalinitet fördes in programmet 2009. I samband därmed utökades pH-mätningarna till att omfatta också djupare vattenskikt.
Datorstyrda vattenhämtare
Vattnet provtas med datorstyrda vattenhämtare monterad på en s.k. rosett, vilket möjliggör provtagning på många olika djup under ett och samma "kast" (nedsänkning och upphissande av anordningen).
För andra parametrar genomförs djupintegrerad provtagning. Hit hör växtplankton, klorofyll och picocyanobakterier som provtas med hjälp av en nedsänkbar slang som ger en integrerad bild av lagret från ytan till 10 meters djup. Från programstarten och fram till och med 2000, men även 2003, användes emellertid istället en 20 m lång slang i enlighet med då rådande rekommenationer inom HELCOM .
Mätningar i djupled
Flertalet parametrar mäts på flera olika djup spridda i djupled så att hela vattenmassan representeras. Ett undantag är syre som efter år 2007 endast mäts på de två djupaste provtagningsdjupen,
Temperatur och salthalt mäts kontinuerligt på alla djup i vattnet, från ytan till nära botten, med hjälp av en s.k. CTD-sond.
Jämförelser med utsjön
Resultaten från övervakningen av fria vattenmassan i Gaviksfjärden kan jämföras med dem från utsjöstationerna C3 och C14 belägna på jämförbar breddgrad i Bottenhavet. Stationen C14 började emellertid mätas först år 2000 och inga data finns därför från 1999 från denna station som kan ingå i jämförelsen. även station C3 började mätas år 2000 så för att täcka upp året 1999 användes data från det året från den närbelägna och jämförbara stationen C1 som var en föregångare till C3 i miljöövervakningen.
Del av intensiv mätkampanj
år 2011 genomfördes en stor mätkampanj längs Bottniska vikens kust där en mängd pelagiska parametrar mättes i många olika områden under både sommar och vinter. Syftena med kampanjen varierade lite mellan olika områden, men i många fall var målen att inhämta mätunderlag för en eventuell subindelning av vattenförekomster, för att få en förbättrad indelning inom vattenförvaltningens system.
I kampanjen ingick ett vattenområde utanför Gaviksfjärden kring ön Germundsön. Detta område är för närvarande ingen egen vattenförekomst utan ingår i Höga kustens kustvatten, och tanken var här att undersöka om det är lämpligt att bryta ut en liten del från Höga kustens kustvatten och skapa ett nytt delområde.