Återplanterad stör simmade ända till Norge
I somras släpptes 95 atlantstörar ut i vattnet utanför Bohus fästning i Kungälv. Nu har 22 fiskar identifierats och en av dem har lyckats ta sig ända till norska Langesund.
Efter att ha varit utdöd i över 100 år kan atlantstören vara på väg tillbaka till Göta älv. I juni släpptes 95 unga störar ut i vattnet utanför Bohus fästning som en del av ett ambitiöst återintroduktionsprojekt. Atlantstören, som levde i älven i över 6 000 år, försvann på grund av överfiske och försämrad vattenkvalitet, men nu hoppas forskare kunna återetablera arten.
Fiskarna som släpptes ut är uppfödda i Tyskland och var ungefär en halvmeter långa vid utsläppet. Deras rörelser följs noga med hjälp av akustisk telemetri, där fiskarna bär små sändare som gör det möjligt för forskarna att spåra dem.
– De 22 fiskar vi nu lyckats hitta har vi dock lokaliserat manuellt från en båt. 16 fiskar har hittats mellan Lilla Edet och Kungälv, två mellan Kungälv och Nordre älv och ytterligare två mellan Kungälv och Göta älv, varav en alldeles utanför Göteborgsoperan. En fisk hittades död utanför Marstrand. Den 28 augusti fångades en stör i Langesund som sedan släpptes ut – på en dryg månad hade den alltså simmat en imponerande sträcka ända upp till Norge, säger Dan Calderon, initiativtagare till projektet som är ett samarbete mellan Miljöteknik i väst, Göteborgs naturhistoriska museum, Göteborgs universitet, Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbund och Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).
Atlantstören är en urtidsfisk som kan leva i över 100 år. Vid en ålder av 12–15 år återvänder den till sötvatten för att leka, och forskarna är nu intresserade av att se om de utsläppta fiskarna kommer att återvända till Göta älv för lek. Projektet är långsiktigt och målet är att sprida ut omkring tusen störar årligen för att skapa en stabil population, något som kan ta upp till 50 år att uppnå. Samtidigt undersöker biologer hur stören påverkar bottenfaunan i älven, då den fungerar som en ekologisk ingenjör som syresätter bottensedimenten.
-
Nyhetskällor
-
-
-
-