Fler åtgärder krävs för att skydda ålen

En ny rapport visar att människans påverkan på ålen i kustvatten har minskat betydligt. Däremot hotas ålen i inlandsvatten fortfarande i hög utsträckning av mänskliga aktiviteter.

- Sverige har gjort stora framsteg i att minska påverkan på ål i kustvatten, men påverkan på ål i inlandsvatten är fortfarande för hög och här krävs fler åtgärder, säger Rob van Gemert vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), som är en av författarna till rapporten.

År 2023 beräknades att endast 84 av 282 ton blankål i älvarna kunde nå havet. Det är mindre än vad som krävs för en återhämtning.

- Den största källan till mänsklig påverkan på ål i inlandsvatten är fiske och vattenkraftverksturbiner, som stod för en dödlighet av blankål på 82 respektive 115 ton 2023, så att minska dessa siffror bör vara en av huvudprioriteringarna för ålförvaltningen i inlandsvatten, säger Rob van Gemert.

Lite bättre längs kusten

På västkusten stoppade det kommersiella fisket av gulål år 2012, vilket ledde till en viss återhämtning av gulålsbeståndet. Trots det är rekryteringen av unga ålar till västkusten fortfarande på en historiskt låg nivå.

Påverkan från kustfisket på östkusten på blankålens utvandring från Östersjön har minskat mycket, och är nu väldigt liten. Men produktionen av blankål från den svenska delen av Östersjön är fortfarande inte känd.