Bild
;
Tema:

Havet lyser på västkusten

Ett tidigare så klart vatten på västkusten har nu blivit grumligt av små plankton och kammaneter. När mörkret lagt sig och om man rör i vattnet så lyser de som ett blågrönt fyrverkeri.

Marelden som kommer av att ett litet encelligt djurplankon, Noctiluca scintillans, reagerar på vågrörelser i vattnet. På sensommaren och hösten när dessa ofta blir vanliga så lyser de som gulgröna prickar och gör nattbadandet i det ljumma vattnet till en spektakulär upplevelse. Noctiluca tillhör gruppen dinoflagellater och ljuset som de producerar, även kallat bioluminiscens, bildas i små organeller som finns inuti cellen.

Denna sommaren har marelden fått sällskap av en annan självlysande organism, kammaneter. Dessa sprakande gelebollar med sina i dagsljus skimrande kammar längs sidorna har blivit ovanligt rikliga. Kammaneter är inga maneter egentligen och tillhör faktiskt en helt egen djurgrupp. De saknar nässelceller och bränns altså inte. På svenska västkusten finns både svenska och amerikanska kammaneter. Den amerikanska är en främmande art som etablerats sig här sedan många år tillbaka. Alla arter kammaneter lyser inte i mörkret, men de som nu finns på västkusten gör det.

För att maximera ljusupplevelsen kan man välja en mörk plats med relativt stilla vatten att bada i. Vid bryggor i lugna vikar brukar vara ett säkert kort. Här ansamlas både kammaneterna och mareldsdjuren. Brännmaneterna behöver man inte vara rädd för längre, för de har simmat djupare till lite kallare vatten.