Adéliepingvinerna (Pygoscelis antarktis) och åsnepingvinerna (Pygoscelis papua) är nära släkt, delar samma livsmiljö och äter båda krill. Krill är en sorts räka som tidigare funnits i stora mängder runt Antarktis , men som minskat drastiskt i antal under de senaste 40 åren på grund av varmare havsvatten och sjunkande havsis. Under samma period har även adéliepingvinerna blivit färre medan åsnepingvinerna blivit betydligt fler. Hur kan förändringarna i miljön slå så olika?

Professor Michael Polito och hans kollegor i USA har nu analyserat kemin i pingvinfjädrar från samlingar på museer för att se vad de olika pingvinerna har ätit. Forskarna upptäckte att åsnepingvinerna har ändrat födobeteende. Från att dessa tidigare nästen enbart ätit krill så har de nu blivit mer av allätare och äter både fisk och bläckfisk utöver krill. Forskarna upptäckte dock ingen förändring i dieten hos adéliepingvinerna.

Resultatet från forskningen tyder på att specialiserade arter är särskilt sårbara för förändringar i miljön medan generalister klarar sig bättre.