Bild
;
Tema:

Hot och hopp för Östersjön

Den sista filmen i stiftelsen BalticSea2020 serie om Östersjön har just visats på TV. Det går åt rätt håll inom flera områden, men alla problem är tyvärr inte lösta. Vi har därför samlat länkar till några konkreta förslag på åtgärder mot de problem som tas upp i filmen.

Efter att ha filmat forskning runt Östersjön i tio års tid gör Folke Rydén nu bokslut: torskkollaps, omfattande utsläpp från djurfabriker och larm om nya miljögifter, men också hopp om minskad övergödning och renare vatten.

För er som vill veta mer, eller framför allt veta vad man kan göra för att komma till rätta med problemen, kommer här några tips om vidare läsning.

Om torsken
– Det är inte naturens fel om torsken försvinner, det är människans, säger Östersjöcentrums Christoph Humborg i webmagasinet Baltic Eye.
Stoppa fisket efter både torsk och torskens mat är forskarnas konkreta förslag.

Om övergödningen
Det är inte bara djurfabriker i öst som är skyldiga till övergödningen. Vi i Sverige har kommit längre, men har fortfarande mycket kvar att göra. Läs vad forskarna tycker i Altinget Debatt.

Om miljögifter
- Nu måste den tillträdande EU-kommissionen skärpa reglerna och stärka skyddet mot farliga kemikalier, skriver Europaparlamentariker och miljökemister i DN debatt.

Mer lästips finns på Östersjöcentrums sida. Missa inte de populärvetenskapliga rapporterna om övergödning, torsk och miljögifter.