Bild
;
Tema:

Unga varnas för surströmming

Torsdagen den 15 augusti var det surströmmingspremiär. Från flera håll rapporteras om ett stort intresse och att även yngre generationer fått upp ögonen för traditionen. Samtidigt varnar Livsmedelsverket för att äta för mycket fet fisk från Östersjön, och understryker att ungdomar är en särskilt känslig grupp.

Den fisk som används till surströmming kommer framför allt från Bottenhavet och Bottenviken, där strömmingen innehåller så höga halter av dioxiner och PCB att EU-regler förbjuder försäljning av den. Sverige har ett undantag, så länge Livsmedelsverket informerar allmänheten om riskerna.

En vanlig missuppfattning är enligt Livsmedelsverket att kostråden om miljögifter i fisk bara gäller barn och gravida kvinnor, men de gäller i själva verket också ungdomar och alla kvinnor som någon gång vill skaffa barn. Dessa grupper bör inte äta strömming och annan fisk med höga halter av miljögifter mer än 2-3 gånger per år. Övriga kan äta fisken högst en gång per vecka.

– Den som tycker om surströmming vill säkert passa på att äta den nu, men för barn och unga kan det i så fall vara smart att undvika strömming och andra fiskar med höga dioxinhalter under resten av året, säger Rickard Bjerselius, toxikolog på Livsmedelsverket.