Blåskrabban, som visas på bilden, är en av flera arter som påminner om den vanliga strandkrabban. I Sverige hittades den första gången år 2012. Nyligen hittades över 50 stycken på Orust, och man har tidigare hittat honor med rom.

– Det vore ett otrevligt scenario om de lyckas föröka sig här. De tränger undan inhemska arter, som strandsnäckor och andra mindre djur, och kan bli kopiöst många, säger Matz Berggren, forskare vid Göteborgs universitet som intresserar sig för dessa invasiva djur.

Blåskrabban kommer från Nordvästra Stilla havet och kom till Frankrike , sannolikt med barlastvatten eller importerade ostron. Från samma område kommer den småprickiga penselkrabban som påträffades på västkusten första gången 2016.

En helt ny art är stenkrabban, som är större och påminner om vår krabbtaska. En sådan hittades nyligen vid Kullen i Skåne. Den härstammar från den amerikanska östkusten, men finns sedan 20 år även i isländska vatten.

– Rapportera in ovanliga fynd av krabbor, och andra arter, uppmanar Matz Berggren. Man kan använda Rappen eller kontakta mig. Fotografier och fyndplats är viktigt. Och släpp inte tillbaka dessa djur i vattnet.