Bild
;
Tema:

Troget förhållande mellan bakterie och mask

Hur överlever en marin mask utan vare sig mun eller inälvor? Svaret är en 500 år gammal symbios med bakterier.

De marina rundmaskarna tillhör släktet Paracantenula och lever i sandbottnar världen över, bara några millimeter långa. De har länge varit föremål för forskning, då de saknar både mun och inälvor, men trots det lever och frodas.

Men nu är deras hemlighet avslöjad - bakterier som lever i maskens kropp ger dem allt de behöver för att överleva i form av kemiska näringsämnen. Bakterierna oxiderar föreningar av svavel inuti maskens celler, fixerar kol och bildar en form av organisk föda. Processen går att jämföra med när växter omvandlar solenergi för att tillverka socker. Denna symbios mellan bakterie och värddjur skiljer sig från andra, då bakterierna i Paracantenulamasken förser djuret med lagom stora "portionsdoser" av föda, vilket gör detta till ett minst sagt balanserat förhållande.

Bakterierna omfattar mellan 30 till 50 procent av kroppsvolymen och forskningen visar att den ömsesidiga relationen mellan mask och bakterie uppstod för mer än 500 miljoner år sedan, vilket gör detta till den äldsta kända symbios mellan djur och bakterier.