Forskare tenderar att uttrycka sig mycket försiktigt, vilket ibland gör det svårt att förstå vilka risker som finns.

Förra året skrev journalisten David Wallace-Wells en mycket uppmärksammad artikel, The Uninhabitable Earth, i New York Magazine. Den publicerades senare också på svenska i Expressen. Artikeln fick kritik för att spetsa till en hel del fortfarande mycket osäkra forskningsresultat och för att skrämma upp läsare genom att genomgående beskriva värsta möjliga utveckling.

Författaren menade att det var precis det som var meningen, "Om det finns ens en pytteliten risk att vi dragit igång någonting som kan sluta med att mänskligheten går under så bör allmänheten känna till det. Jag tycker inte det är rimligt att det anses mer riskabelt att skrämmas för mycket än att inte skrämmas tillräckligt."

Nu presenterar Johan Rockström nya resultat från forskningen som visar att risken är stor att jorden hamnar i ett nytt mindre trevligt tillstånd; med 4-5 grader högre temperatur och en havsnivå som är 10-60 meter högre än idag. För vid en viss punkt slutar naturen att dämpa uppvärmningen som den ofta har gjort hittills och börjar i stället att förstärka den. Frågan är när?

Även Isabella Lövin har börjat tala klarspråk inför valet. Men generellt är partiernas klimatförslag visionslösa enligt forskare.