Bild
Bild: E Larsen Brolin
;
Tema:

Vattenarbete i Vaxholm

Vaxholm sätter stort värde på havsmiljön och har under många år arbetat med åtgärder för att minska belastningen på kustvattnen. En Vatten- och Avloppsplan ska antas under hösten och en Blåplan för stadens vattenområden håller på att tas fram. Vattnet som omgärdar staden delas med många andra och det är viktigt att samarbeta med grannkommunerna kring frågor som miljö, vatten och kommunikationer.

En Blåplan för framtiden

En Blåplan tas just nu fram av staden, och inventeringar genomförs under sommaren 2014 för att samla in kunskap och data från olika platser. Blåplanen ska vara en strategi för utveckling kring frågor som gäller havs- och vattenmiljöer. Planen kommer att behandla vattnet ur ett brett perspektiv och ta upp och belysa intressen, hot och utvecklingsmöjligheter. Blåplanen kan även komma att fungera som underlag för tillståndsprövningar enligt Plan- och Bygglagen och Miljöbalken, exempelvis för strandskyddsdispenser.

Vaxholms egen presentation av sina havsmiljöer

Viktigt att förbättra avlopp

Kommunen har genomfört åtgärder för att minska belastningen på kustvattnen, bland annat genom utbyggnad av kommunalt vatten och avlopp samt genom inventering av statusen på enskilda avloppsanläggningar för att ställa krav på förbättringar där reningen är dålig.
Både Vaxholms stad och Österåkers kommun har under 2014 fått klartecken att ansluta sina avloppsvatten till Käppalaverket på Lidingö. Detta främst för att de mindre reningsverk som nu används, Margretelund och Blynäs, kommer att nå sitt kapacitetstak inom 5-6 år. En koppling till Käppalaverket tros minska miljöpåverkan genom bättre rening av vattnet.

Ett förslag på VA-plan har tagits fram av Vaxholms stad i samarbete med Södra Roslagens miljö- och hälsoskyddskontor och Roslagsvatten AB. Förslaget var på samråd under våren 2014. Efter klartecken att ansluta till Käppalaverket har den arbetats om och beräknas antas under hösten 2014. Remissversionen finns att läsa på stadens hemsida.

Om Vatten och Avlopp på kommunens hemsidaRoslagsvattenSödra Roslagens miljö- och hälsoskyddskontor

Miljösmart i skärgården

Vaxholms stad ser det angeläget att lyfta vattenfrågan ur flera perspektiv. I projektet "Miljösmart i skärgården" under sommarhalvåret bjuds olika aktörer in för att under några dagar göra det möjligt för boenden och besökare att ta del av information om Östersjön och miljö. Projektet öppnar samtidigt upp för medborgardialog. För att lyfta frågan om vattenmiljö har skräpdykning i Vaxholms gästhamn utförts tillsammans med ett dykföretag.

Båtliv med gott samvete

Miljö- och hälsoskyddskontoret tipsar båtägare om vad man bör tänka på för att undvika att förstöra skärgårdens känsliga miljö. Både vad gäller farligt avfall, båtbottenfärger och latrin. Där finns också information om var båttvättar, latrinsugar och miljöstationer finns.

Båtliv med gott samvete

Samarbeten

Förutom självklara samarbeten med grannkommunerna är Vaxholm engagerad i andra nätverk och organisationer:
Svealand kustvattenvårdsförbund - som verkar för att samordna och utveckla den pågående miljöövervakningen. Även samordning av samarbeten med andra vattenvårdsförbund och internationella organisationer faller inom förbundets uppgifter. Medlemmarna består av kommuner, län, landsting, företag och organisationer.
ÖstersjöInitiativet - ett nätverk av kustkommuner. Förutom Vaxholms stad så ingår Kalmarsundskommissionen, Region Gotland, Marint Centrum i Simrishamn, Trelleborgs kommun, Värmdö kommun och Valdemarsviks kommun i nätverket.
Skärgårdsstrategin - arbetar för att utveckla den fantastiska plats som Stockholms skärgård är, för både bofasta och besökare. Besöksnäringen kan bli en grundbult för en livskraftig skärgård.

Svealands KustvattenvårdsförbundÖstersjöintiativet Skärgårdsstrategin