Bild
;
Tema:

Sajten Livet i havet - nu också med Västerhavsarterna

Sommaren är här, och många av havets invånare stöter du på när du badar, åker båt eller vandrar längs havsstränderna. Men vilka är dessa växter och djur? Över fyrahundra av dem presenteras i sajten Livet i havet som nu uppdaterats med arter från alla Sveriges havsområden.

Om du tillbringar tid runt Östersjön kanske du redan använt den – sajten Livet i havet där du kan hitta de vanligaste arterna av växter och djur, läsa om hur de lever och hur havet egentligen fungerar. Nu har den utökats med Västerhavets spännande arter och miljöer.

–Det har länge varit vår ambition att få beskriva alla Sveriges havsområden. Nu är vi äntligen där, säger Ulrika Brenner, kommunikatör vid Stockholms universitets Östersjöcentrum och projektledare för Livet i havet.

Tanken med sajten Livet i havet är att väcka intresse för våra hav, och att sprida inspiration och kunskap till alla som är intresserade av livet under ytan. Mobilanpassningen gör att informationen kan följa med på utflykten till strandkanten. Livet i havet finns även som app, som kommer att uppdateras med Västerhavsarter i juli. Appen fungerar offline, vilket gör den användbar på såväl sommarens båtutflykter som en del av olika utställningar om havet. Östersjödelen, som lanserades redan ifjol, finns exempelvis installerad på Skansens Östersjöutställning Baltic Sea Science Center.

Att Livet i havet nu täcker alla Sveriges havsområden gör den användbar längs hela vår kust, och den ger en bild av hur de olika havsområdena skiljer sig åt.

– Vad man kan hitta i strandkanten skiljer så mycket längs vår långa kust. Bottniska viken är relativt utsötat, och de arter man hittar här är ofta inte desamma som de som finns i Stockholms skärgård eller vid Västerhavets kust, berättar Kristina Viklund, kommunikatör vid Umeå marina forskningscentrum, Umeå universitet och en av dem som utvecklat Livet i havet.

I grunden bygger sajten på det samarbete kring kommunikation som länge funnits mellan Stockholms universitets Östersjöcentrum och Umeå marina forskningscentrum vid Umeå universitet. Sedan ett halvår tillbaka är även Göteborgs universitet med, och det drivs inom samarbetet Havsmiljöinstitutet. Att få in arter från Kattegatt och Skagerrak i Livet i havet har möjliggjorts tack vare pengar från Havs- och vattenmyndigheten, som ett led i myndighetens satsning på marin pedagogik.

– Vi har redan fått stor uppskattning för Östersjödelen av Livet i havet från skolor och allmänhet, och nu hoppas vi att även västkustbornas utflykter till havet ska få en ny dimension. Det är bara att gå in på sajten och dyka ner i kunskapshavet, säger Ulrika Brenner.